torsdag 10. august 2017

Avhengig? Karbohydrater gjør deg tjukk og glad!

Fitnessbloggen: Visste du at Ifølge statistisk sentralbyrå spiser nordmenn årlig 82,3 kilo brød- og kornprodukter, og halvparten av dette (42,3 kilo) er brød? Og at karbohydrater faktisk er like vanedannende som nikotin?
Karbohydrater brytes ned til glukose i tarmen, som så blir tatt opp av cellene og brutt med til brukbar energi (ATP). Disse signalene går ut til kroppen og i hjernen og fører til en utskillelse av lykkestoffet serotonin, noe som gjør at du føler deg gladere og mer avslappet.

Forskere fra New Zealand har funnet ut at raffinerte karbohydrater, som hovedsakelig er matvarer laget av hvitt mel og hvitt sukker, kan være like vanedannende som nikotin – det vanedannende stoffet i sigaretter.

Sukkerkicket som oppstår etter inntak av disse matvarene aktiverer de samme områdene i hjernen som blir stimulert av nikotin og rusmiddelet kokain. Dopamin utskilles i hjernen, og skaper en euforia som er sterkt vanedannende.
Som med andre avhengigheter mister karbohydrater effekten i å skape det ønskede rush’et, noe som får folk til å måtte spise enda mer raffinerte karbohydrater for å få samme effekt. Dermed kommer man inn i en ond sirkel.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar